Mijn kantoor volstaat niet meer, wat nu…

Wat we natuurlijk zien, is dat onder invloed van Covid-19 het thuis-, en flexwerken in een enorme stroomversnelling is geraakt. Ook is het denken over flexwerken bij kantoorhuurders fundamenteel verandert. Dit blijkt enerzijds uit de enorme stijging, met name in Amsterdam, van het zogenaamde grijze huuraanbod ofwel onderverhuur en/of indeplaatstellingen. Het grijze gebied in Nederland bedraagt rond de 200.000m2 als geheel, waarvan het merendeel in Amsterdam. Heel logisch als je bedenkt dat het thuis- en flexwerken waarschijnlijk mainstream wordt.

Past jouw kantoor- of bedrijfsruimte niet meer bij de huidige behoefte en wensen, maar loopt je overeenkomst nog door? Dan is misschien een onderverhuur of een indeplaatsstelling mogelijk.

Bij onderhuur kan je als huurder een derde partij (een deel van) de desbetreffende bedrijfsruimte verhuren. Je blijft bij deze oplossing wel verantwoordelijk voor de ruimte en huurbetalingen.

Indien het een hele- of duidelijk te scheiden deel van de ruimte betreft is misschien een indeplaatsstelling een betere optie. De rechten en plichten gaan dan over op een nieuwe huurder, waardoor jij niet meer aansprakelijk bent voor de ruimte.

Naast het zoeken van een nieuwe (onder)huurder zijn er vaak ´mitsen´ en ´maren´ aan bovenstaande zaken verbonden. Graag willen wij hierover adviseren.

Geïnteresseerd? Laat het ons weten